CORUL DE CAMERA „PRELUDIU” DIRIJAT DE ANDREI STANCULESCU VA SUSTINE UN CONCERT EXTRORDINAR LA RAMNICU VALCEA

CORUL PRELUDIU, sub bagheta tânărului dirijor Andrei Stănculescu, alături de CORUL EUPHONIA, într-un CONCERT EXTRAORDINAR pe scena FILARMONICII ION DUMITRESCU din Râmnicu Vâlcea.

Vă invităm vineri, 29 octombrie 2021, ora 19, în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, la un Concert Extraordinar susținut de Corul de cameră Preludiu, soliști Alina Bosovici (soprană), Gabriela Mădincă (soprană), Marius Nine (bariton), acompaniați de Flavian Chitic (pian) și Costin Dumitrașcu (lăută), alături de Corul Euphonia, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu.

Despre povestea pregătirii dar și despre câteva surprize repertoriale cuprinse în cadrul acestui eveniment, Andrei Stănculescu declara:
“Concertul extraordinar al Corului de cameră Preludiu, propune o călătorie muzicală gândită pe două traiectorii, care, pe de-o parte încearcă să prezinte atât cât se poate corolarul zonelor geografice esențiale muzicii corale, iar pe de altă parte încearcă să le organizeze istoric, conturând astfel o hartă în timp și spațiu prin istoria muzicii.

Călătoria începe în Franța secolului XVI, în zona franco-flamandă, de unde pornește povestea muzicii plurivocale și urmărește dezvoltarea madrigalului, până la forma desăvârșită a acestuia – în Italia compozitorului Claudio Monteverdi.
În laboratorul de creație al Corului Preludiu, am încercat să păstrăm o formă cât mai apropiată istoric a partiturilor abordate cercetând particularitățile de pronunție ale limbii franceze din perioada respectivă, dar și aducând în peisaj un instrument aproape necunoscut în România, lăuta, atât de proprie perioadei respective.

Călătoria noastră continuă prin Germania, Ucraina, America latină, Norvegia și ajunge să trăiască the american dream prin lumea muzicii contemporane.

Corul de cameră Preludiu a pregătit, pe lângă lucrările din repertoriul consacrat, nu mai puțin de 4 audiții absolute în România, dintre care amintesc doar lucrarea compozitorului Eric Whitacre – Leonardo Dreams of His Flying machine, partitură care a reprezentat o provocare pentru ansamblul nostru, dar și o fantastică ocazie de a explora universul unui compozitor care pare să posede resurse semantice infinite. Această partitură, cu subiect și cu sonorități ce privesc înapoi reverențial către perioada Renașterii, ne-a oferit prilejul să creăm o copertă palindromică, ca o privire retrospectivă și o recunoaștere deopotrivă a tot ce a câștigat compoziția vocală pe parcursul a 5 secole de creație.

Acest concert reprezintă debutul meu la pupitrul dirijoral al acestui fantastic ansamblu cu aproape 50 de ani de existență, lucru onorant și extrem de motivant, dar, de asemenea și o reverență adresată maestrului nostru, dirijorul și creatorul corului Preludiu, maestrul Voicu Enăchescu.”