Festivalul International – Vara magica
ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET îsi incepe vara europeană cu două concerte la Bucureşti şi în Italia
Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Institutul Cultural Român cu sprijinul Lanto Communication anunță două concerte extraordinare ale Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal care se adresează atât publicului din România – pe 15 iulie la Ateneul Român in cadrul Festivalului Internațional Vara Magică, cât şi publicului internațional – pe 18 iulie la Festivalul Mahler de la Toblach/Dobbiaco (Italia).
Primul eveniment va avea loc la Ateneul Român pe 15 iulie, de la ora 19 şi il va avea ca solist pe Eugen Țichindelean in Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră urmat in partea a doua de Simfonia I in Re major de Mahler.
Al doilea eveniment va avea loc pe 18 iulie 2015, la Toblach (Dobbiaco) – Italia, în Sala “Gustav Mahler”, în deschiderea Festivalului International „Gustav Mahler”, Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal, solistă pianista Oxana Corjos, cu un program ce incepe cu Rapsodia I de Enescu, continuă cu Burlesca pentru pian si orchestră de Richard Strauss şi se incheie cu Simfonia I de Mahler.
Despre aceste evenimente, managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Marin Cazacu afirma : „Acești tineri au crescut împreună, sunt selecționați din întreaga Românie, au fost alesi după criterii de performanță egale, adică sunt toți la fel de buni și în mod special cu aceleași aspirații profesionale. Este extrem de important să dorească să dăruiască tot ceea ce au învățat de-a lungul timpului într-un proiect pe care și ei îl consideră proiectul vieții lor și de care cu greu se despart la o anumită vârstă. Este o orchestră de tineret și e firesc la un moment dat ca acestia să intre într-o orchestră profesionistă și să apară alții, mai tineri, și să continue acest ciclu de performanță.”
Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Român, declara referitor la colaborarea cu Orchestra Română de Tineret : „Suntem foarte bucuroși pentru acest parteneriat pentru că el se înscrie într-o linie care va deveni probabil regulă la Institutul Cultural Român și anume promovarea cu precădere a tipului de manifestări în care artiști care se bucură deja de o apreciere internațională, promovează talentul lor și cultura românească în general peste hotare în turnee. Cu alte cuvinte, încetul cu încetul consistența manifestărilor ICR va crește, pentru că, așa cum îl numesc eu „puzzle-ul” întâmplărilor legate de promovarea creativității românești în afara granițelor României va fi mult mai ușor de compus de către străinii cărora ne adresăm și, de ce nu, de nativi români care se află răspândiți prin lume, fie istoric, fie întâmplător. E important ca pietrele pe care le punem în această construcție să fie consistente și Orchestra de Tineret este una dintre aceste pietre consistente. De la început am apreciat inițiativa celor doi mari interpreți români, a dirijorului Cristian Mandeal și a violoncelistului Marin Cazacu, în 2008, pentru că mi s-a părut că acest proiect al domniilor lor poate să scoată din anonimat valori care își așteaptă prea mult rândul pentru a fi transmise publicului larg.”
Partenerii media ai evenimentelor sunt Radio România Cultural si Radio România Muzical.