Orchestra Română de Tineret (UMĂR LA UMĂR) SIDE BY SIDE alături de Orchestre National de France, în ciclul “Mari Orchestre ale Lumii”, pe 22 septembrie, la Festivalul “Enescu”

Orchestra Română de Tineret va cânta alături de Orchestre National de France în cadrul proiectului “Side by side” pe 22 septembrie, de la ora 20 la Sala Palatului din Bucureşti, în ciclul “Mari Orchestre ale Lumii” a Festivalului Internaţional “George Enescu”, dirijor Cristian Măcelaru.

Programul serii va cuprinde Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră op. 18 de Rachmaninov – solist Kirill Gerstein, iar membrii Orchestrei Române de Tineret se vor afla pe scenă în Simfonia nr. 3 în do major op. 21 de Enescu (cu concursul Corului Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner) şi celebra lucrare enesciană Rapsodia română în la major op. 11 nr. 1.

Prima apariţie a Orchestrei Române de Tineret în proiectul Side by side a avut loc în 2017 alături de vestita Royal Concertgebouw Amsterdam.

Marin Cazacu, fondatorul Orchestrei Române de Tineret îşi amintea de prima apariţie a orchestrei într-un astfel de context: ” Orchestra a revenit pentru a doua oară în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului „Enescu”, în concertul de închidere Orchestra Română de Tineret cântând alături de Royal Concertgebouw Amsterdam într-un proiect inedit, inițiat de orchestra din Olanda, intitulat „Side by side”. „Umăr la umăr” ar fi o traducere cuvânt cu cuvânt a acestei denumiri, fiind vorba despre un proiect în care orchestra Concertgebouw realiza un turneu de concerte în mai multe țări, iar acolo reușește să își apropie Orchestrele de Tineret pe care le aduce în concerte pe scenă alături de muzicienii uneia dintre cele mai titrate orchestre din lume, pentru a le oferi acestora un tip de apropiere cu marile idealuri profesionale pe care le impune la nivel mondial Orchestra Royal Concertgebouw Amsterdam.”

Violonistul Liviu Prunaru, concertmaestrul Royal Concertgebouw Amsterdam afirma în 2017 : “A fost un proiect al Concertgebouw care se cheamă Side by Side și am parcurs lumea cântând şi alături de orchestre de tineri. Este extraordinar să vezi cum dispare jumătate din orchestră, partea stângă, și cum ea este înlocuită de tineri. Un flux de energie pentru noi şi viceversa. Ei gustă ce înseamnă să fie în inima unei orchestre extraordinare spre care aspiră și să vadă cum funcționează.  Este ca atunci când te uiți la o poză și nu trebuie să mai folosești cuvinte. Experiența aceea de o jumătate de oră cu noi, este echivalentă cu multe luni de studiu în altă parte. A fost inclusă şi Orchestra Română de Tineret în acest program, la un Festival „Enescu” şi sunt convins că şi ei au avut aceeaşi senzaţie.”

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu și este primul și cel mai cunoscut ansamblu simfonic al Orchestrelor Naționale de Tineret ale României. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre de gen din Europa și din lume, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.

Orchestra Română de Tineret la Festivalul Enescu 2019

https://www.youtube.com/watch?v=7ZGw3Hc_gN0

video concept Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret alături de Royal Concertgebouw Amsterdam la Festivalul Enescu 2017

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=703689228466104&id=100064750986379

Similar Posts