Orchestra Romana de Tineret in premiera la Istanbul de Ziua Nationala a Romaniei

[infobox style=’info’ static=’1′]

Concertele de muzică clasică au reprezentat cea mai consistentă parte a evenimentelor care s-au asociat sărbătoririi Zilei Naționale a României în Europa anul acesta. Un singur Institut Cultural și respectiv consulat a reușit performanța de a invita o orchestră și nu mici grupuri de muzică de cameră.

Astfel, la finalul seriei de apariţii internaţionale de înalt nivel care a culminat în anul 2015 cu un numar de nu mai putin de șapte concerte în afara graniţelor României, Orchestra Română de Tineret a ajuns la invitația Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir și în organizarea Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română la Istanbul, la Cemal Resit Rey Concert Hall, unde sub bagheta lui Cristian Mandeal şi având-o ca solistă pe Irina Iordăchescu, a interpretat în seara de 1 decembrie un program cu lucrări de Enescu, Rogalski, Puccini şi Grigoraş Dinicu.

De altfel, să nu uităm că același Cristian Mandeal conduce evoluţia tinerilor muzicieni încă de la înfiinţarea orchestrei în 2008, la iniţiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, actualmente manager al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

Acest proiect dedicat Zilei Naționale a României a reprezentat o performanță nu doar artistică, ci și organizatorică. Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal venind în fața publicului din Istanbul cu un efectiv de peste 80 de muzicieni tineri și foarte tineri, dintre care 20 s-au aflat la prima experiență la acest nivel. Cu un program în care la loc de cinste s-au aflat piese de rezistență ale repertoriului clasic românesc precum Theodor Rogalski – Trei dansuri românesti și George Enescu – Rapsodia Româna nr.1 in la major, op. 11, tinerii muzicieni au făcut din nou senzație prin energia, virtuozitatea și viteza de reacție la intențiile dirijorale, care au conturat o versiune de zile mari a intregului program. Momentele solistice au aparținut sopranei Irina Iordăchescu, a cărei apariție artistică de un desăvârșit profesionalism în arii celebre precum G. Puccini – “O mio babbino caro”, din opera Gianni Schicchi, V. Bellini – “Casta Diva”, din opera Norma, Ch. Gounod – “Je veux vivre” din opera “Romeo si Julieta” a provocat urale din partea publicului.

Adevărați campioni ai unor versiuni excepționale a opus-urilor lui George Enescu, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal a deschis programul dedicat celebrării la Istanbul a Zilei Naționale a României cu o autentică surpriză repertorială. Este vorba despre Suita Imnului Național scrisă de George Enescu la vârsta de 15 ani, a cărei primă parte reprezintă o serie de variațiuni pe tema actualului imn al României „Deșteaptă-te Române”, la vremea aceea cunoscut doar ca imn al pașoptiștilor. Se poate vorbi despre o recuperare prezentată în premieră peste hotarele României, cu o muzică consonantă cu mesajul de talent, tinerețe și optimism cu care de fiecare dată Orchestra Română de Tineret creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu a știut să-și onoreze titlul de ambasador cultural al României.

Gala Tinerimea Romana

FOTO

[/infobox][:]

Similar Posts