DIRIJOR PRINCIPAL

HORIA ANDREESCU

Horia-Andreescu

Horia Andreescu este astăzi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”. Fondator al orchestrei de cameră Virtuozii din Bucureşti, profesor dr. al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Horia Andreescu a fost mulţi ani director artistic şi dirijor şef al formaţiilor muzicale Radio.

Studiile sale la Universitatea de Muzică din Bucureşti (compoziţie şi dirijat cu profesori excepţionali), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher), precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache sunt o bază solidă a devenirii sale dirijorale. În ultimii ani s-a ocupat de formarea artistică a orchestrei Romanian Simfonietta Orchestra, proiect inițiat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, ca laborator artistic de formare a viitorilor membri ai Orchestrei Române de Tineret.

Din colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate – mai cu seamă din Germania, unde număra 13 ani „dirijor oaspete permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin – există peste 60 de înregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa.