Primul concert al Orchestrei de Tineret România-Moldova

15.02.2015

Tinerimea Română organizează primul concert al Orchestrei de Tineret România-Moldova.

 

O premieră istorică! Pe data de 15 februarie ora 19.00 la Ateneul Român tineri muzicieni de cea mai înaltă performanță din România și Republica Moldova se vor reuni sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei își reunesc forțele într-o orchestră simfonică a prieteniei artistice, care celebrează o spiritualitate și un fond cultural comun.

Poveștile muzicale de mare popularitate semnate de Mozart, Rossini, Beethoven, Rogalski sau Liszt se vor reuni într-un concert organizat de Centrul National de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei Republicii Moldova la București. Sponsor principal BRD.

Cu acest eveniment, Tinerimea Română scrie o pagină importantă a vastului său proiect de valorificare a potențialului artistic al tinerelor generații. Începută în urmă cu doi ani, colaborarea dintre Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Tineret a Moldovei se concretizează acum prin cel mai amplu proiect comun.

Tinerii campioni ai interpretării muzicale, cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani, cu studii în desfășurare în România, Republica Moldova, dar și la cele mai prestigioase universități din Europa și Statele Unite, laureați a nenumărate premii la concursuri internaționale, vor fi pentru prima dată împreună pe scena de concert, sub cupola Ateneului Român.

Maestru de talie internațională nu doar al marilor orchestre profesioniste, dirijorul Cristian Mandeal și-a format o notorietate internațională ca formator al tinerelor talente. Orchestra Română de Tineret creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu al cărui dirijor principal este Cristian Mandeal reprezintă deja o certitudine a valorilor culturale ale României aplaudată pe marile scene ale Europei.

Repertoriul acestui concert eveniment – premieră istorică, reprezintă o înșiruire de bijuterii muzicale ale muzicii cu program, fiecare lucrare având în spate câte o poveste celebră, de la Uvertura la opera Răpirea din Serai de Mozart, trecând prin Uvertura Egmont de Beethoven, Uvertura la opera Wilhelm Tell de Rossini sau celebrul Vals de Doga, până la două din binecunoscutele Schițe Simfonice de Rogalsky sau Preludiile lui Liszt.