Merçi, Vladimir! sau Vladimir Cosma – un erou contemporan

Titlul acestui articol începe de fapt cu sfârşitul. Peste 2.000 de oameni în picioare, în fiecare seară, aplaudând, fluierând şi strigând cu frenezie. Figurile lor sunt pline de fericirea regăsirii şi nu rareori ochii le sunt înlăcrimaţi. În faţa lor, pe scenă, eroul serii este creatorul acelui mesaj artistic profund original care are darul de a deveni muzica unei întregi generaţii, un artist aflat la vârsta celei de a treia tinereţi înconjurat de aproape 200 de muzicieni cu toţii foarte tineri.
 
Numele eroului serii este Vladimir Cosma, unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică de film ai Franţei, a cărui creaţie a depăşit cu mult momentul proiecţiei cinematografice, devenind o valoare în sine. Alături de el se află Orchestra Română de Tineret, aleasă să-i fie partener principal în cadrul unui turneu de patru concerte desfăşurat în luna februarie 2017 în Franţa şi Elveţia.
 
Denumit Vladimir Cosma – 50 de ani de succes, acest proiect a avut un prim concert la Paris la Palatul Congreselor, eveniment care a marcat nu doar un imens succes, ci şi dorinţa lui Vladimir Cosma de a continua colaborarea cu tinerii săi colegi. Proiect educaţional creat de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu acum mai bine de opt ani, Orchestra Română de Tineret a format până acum patru generaţii de muzicieni sub îndrumarea artistică a dirijorului Cristian Mandeal şi a devenit ansamblul simfonic cu cea mai importantă activitate internaţională a României. Tinerii muzicieni români au primit cu bucurie provocarea de a face faţă rigorilor dure ale unui turneu, dovedind – aşa cum au făcut-o de fiecare dată – că ştiu cum să-şi afirme orgoliul profesional şi să dea măsura propriei valori.
 
vezi continuarea aici Agenda Liternet