[:ro]VARA MAGICĂ 2016 – VALENTIN GHEORGHIU SI INVITATII SĂI[:]

[:ro]

Tinerețe fără bătrânețe – Valentin Gheorghiu și invitații săi la Vara Magică

Pianistul Valentin Gheorghiu, seniorul incontestabil al scenei concertelor clasice din România apare din nou în stagiunea Vara Magică miercuri, 17 august, la Ateneul Român, de la ora 19.30, într-un program dedicat… „tinereții fără bătrânețe”.

Soliştii serii susţinute de Orchestra Junior dirijată de Cristian Oroșanu vor fi Valentin Gheorghiu – pian şi Roxana Gheorghiu – pian, în partea camerală a serii acestora alăturîndu-li-se şi Iulia Adriana Cazacu – vioară şi Marin Cazacu – violoncel. Programul deosebit de divers al serii va avea o parte orchestrală şi una camerală, cuprinzând : W.A. Mozart – Divertisment în Re major KV 136, J. Haydn – Simfonia nr. 60 in Do major, “Il Distratto”, J.S. Bach – Concertul în fa minor BWV 1056 pentru două piane și orchestră, S. Rachmaninov – Trio elegiac nr. 1 în sol minor, S. Rachmaninov – Suita pentru pian la patru mâini.

Valentin Gheoghiu

Pentru cei mai tineri muzicieni de orchestră români, membri ai Orchestrei Junior, care vor apărea în faţa publicului bucureştean alături de mari nume ale solisticii românești pe scena Ateneului Român, acest concert va constitui punctul culminant al stagiului de pregătire desfășurat la Sinaia în cadrul Festivalului Internațional „Enescu și Muzica Lumii” – ediția a XVII-a. De această dată, ei vor evolua sub bagheta lui Cristian Oroşanu, dirijorul român care s-a ocupat şi de pregătirea lor la Sinaia în perioada premergătoare concertului programat la Casino, pe 15 august, ca o avanpremieră a celui de la Bucureşti.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului “Vara Magică” la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august 2016, concertele fiind organizate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta si Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini. Cea de a V-a ediție a Festivalului „Vara Magică” reafirmă forța PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Organizator: Lanto Communication
Partener asociat : Centrul Naţional de Artă Tinerimea Romana
Partener: Fundatia Prietenii muzicii – Serafim Antropov
Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, TVR 2

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare pe www.bilete.ro şi la casa de bilete a Ateneului Român tel. 0733.612.948
Info suplimentare https://www.facebook.com/FestivalulVaraMagica/

Biografii artiști

Orchestra JUNIOR

Cea mai tânără orchestră din România, a fost înființată la Sinaia, în anul 2013, în cadrul Școlii de vară pentru tineri muzicieni, proiect inițiat de Marin Cazacu cu scopul de a apropia tânăra generație de muzicieni români de aspirațiile artistice și profesionale europene. Tineri selectați din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, sunt pregătiți anul acesta de dirijorul Cristian Oroșanu. Majoritatea dintre ei cântă pentru prima dată într-un ansamblu orchestral și descoperă bucuria creativității colective prin interpretarea unor lucrări celebre din repertoriul baroc și clasic.
Orchestra Junior a concertat în ultimele trei editii (2013, 2014 si 2015) ale Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii” la Sinaia și Bușteni, iar anul acesta îsi fac debutul pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internațional „Vară magică”.

Cristian OROŞANU

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a generat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a. De-a lungul timpului, acesta avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher.
Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov şi director artistic al Operei Naţionale din Iasi. Colaborarea cu radioul a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. Este absolvent a două facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de interpretare şi cealaltă de dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.
Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rând dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj si Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în ţară (premiul Criticii Muzicale din România) şi una în Danemarca (premiul doi la concursul international de dirijat Malko).
Permanent atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de muzică din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internationale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filrmonica din Braşov.
Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

FOTO

[:]