Cvartetul clujean Arcadia, o nouă stea a muzicii de cameră la nivel mondial

Cvartetul clujean Arcadia, una din noile stele ale muzicii de cameră la nivel internaţional, concertează miercuri, 20 august, la Zilele Culturale Maghiare 2015. Alcătuit din muzicieni formaţi la Academia de Muzică din Cluj, ansamblul desfăşoară de câţiva ani o carieră internaţională şi a câştigat competiţiile pentru cvartete de coarde din Osaka (2014) şi Wigmore Hall, Londra, două din vârfurile concursurilor de gen la nivel mondial.

Radio România Muzical caracterizează ansamblul drept „cel mai valoros tânăr cvartet de coarde din România, cu cele mai recente şi valoroase premii internaţionale obţinute la competiţiile de gen”, „o adevărată revelaţie a ultimului deceniu”. „Cvartetul Arcadia se impune drept unul dintre cele mai apreciate ansambluri de profil pe plan mondial, ambasadori demni ai imaginii României în lume”, notează şi organizatorii Zilelor Culturale Maghiare.

Au câştigat competiţii de top

Parcursul ansamblui este unul fulminant, încununant şi încurajat de câştigarea a două competiţii prestigioase, The 8th Osaka International Chamber Music Competition & Festa în 2014 şi Wigmore Hall London International String Quartet Competition în 2012.

Publicaţia web a Asociaţiei Criticilor de Muzică din America menţionează cele două concursuri între cele mai importante patru competiţii de la nivel internaţional, alături de cele de la Bannf şi Reggio Emilia. Într-o corespondenţă de la Osaka, semnată de Robert Markov, publicaţia notează faptul că două ansambluri, Arcadia şi Cavaleri, din Anglia, s-au detaşat de restul competitorilor. În cele din urmă Arcadia a avut câştig de cauză, probabil prin prisma interpretării „sclipitoare” a Cvartetului de coarde nr. 14, Op. 131, de Ludwig van Beethoven, potrivit sursei citate.

Portofoliul Cvartetului Arcadia include şi câştigarea competiţiilor de la Almere International Chamber Music Competition în 2011 și International Chamber Music Competition Hamburg în 2009.

Vezi mai mult pe FLANEUR21