Portret de compozitor: LIVIU DĂNCEANU – Ansamblul ARCHAEUS

LIVIU DĂNCEANU s-a născut în 1954 la Roman, a absolvit Universitatea Națională de Muzică București (1980), secția compoziție, clasa prof. Ștefan Niculescu. Debutează în calitate de compozitor în 1978 cu Les héros, op.1, la Conservatorul bucureștean. Tot aici urmează și studii aprofundate (1980-1981). Cursuri de specializare: seminarul internațional de compoziție din Kasimiersz-Dolni (1984), unde studiază cu Xenakis, Kotonski și Paul Patterson. Călătorii de documentare la Paris, Londra, Praga, Tallin, Warșowia, Moscova. Este fondatorul și directorul artistic al ansamblului

ARCHAEUS, cu care a participat la importante întâlniri muzicale internaționale. A dirijat peste 500 concerte în România, Rep. Moldova, Italia, Spania, Germania, Anglia, Irlanda, Portugalia, Rusia, Slovacia, U.S.A, Corea, Finlanda, Franța, Austria, Ungaria, Ucraina, Albania, Elveția, Danemarca, Belgia, Bulgaria, Serbia. Director Artistic al festivalului “Zilele Muzicii Contemporane – Bacău” (din 1992) și „Săptămâna Muzicii Noi – București” (1992-1996 și 2001-2002). Președinte al ISCM – Secțiunea Română (1991-1994). Este profesor de istoria muzicii, estetică și compoziție la Universitatea Națională de Muzică București. A susținut conferințe la conservatoarele de muzică din München și Detmold / Münster, Centrul de Muzică Experimentală al Universității de Muzică din Carbondale, conservatorele din Dijon, Alcoi, Lyon, Centrul pentru Muzica Contemporană “Pomerigi di Musica Nuova” – Torino, Uniunea Compozitorilor din Moscova. A realizat numeroase emisiuni de radio și televiziune, în România și în străinătate, a câștigat premii precum “Studium de Toulouse Prize” (1986), Premiul ATM (1987), premii ale UCMR (1988, 1990, 1994, 2000, 2004, 2006), Premiul Academiei Române (1988), Premiul ACIN (muzică de film, 1988), Premiul SOROS (1997) etc. Lucrările lui au fost înregistrate (LP, CD, casete audio) în România, Franța, Spania, Italia, Olanda, U.S.A, Germania. A publicat studii, eseuri, articole, cronică muzicală, interviuri în diferite reviste din România și din alte țări. A primit comenzi de compoziție de la festivaluri, asociații sau interpreți precum: Antidogma Musica (Torino), Musica Nova (Alicante), ENSEMS (Valencia), Ofician Musical (Porto), Trieste Prima, Musique en Scène (Lyon), Composers Concordance (New York), DePaul University (Chicago), Cleveland Chamber Symphony, Concorde (Dublin). Este Doctor în Muzicologie al Universității Naționale de Muzică București.

Un fel de crez componistic:“Uneori funcționez ca un bumerang cu acțiune lentă: odată atinsă ținta, mă întorc acasă; în peregrinarile mele, fiecare eveniment constituie o țintă virtuală; sunt avid după impresii pe care le adun din toate muzicile întâlnite pe drum. Alteori sunt mânat de un singur gând, caut anume ceva, un timbru nou, o nouă formă de relief sonor etc. Câteodată slujesc la curțile feudalilor marii muzici. Altădată, dimpotrivă, perorez idei consacrate, preluate însă după chipul și asemănarea mea. În fine, există momente când urmăresc anexarea unor noi teritorii în care să-mi impun legea, obiceiurile, fiind în același timp contaminat de specificul acestor teritorii. În definitiv, nu sunt altceva decât un music-trotter care străbate în lung și în lat drumurile muzicii timpului nostru.” ( Liviu Dănceanu)

Vezi mai mult aici: georgeenescu.ro