Ansamblul Archaeus în Gala Tinerimea Română

Ediţia a IV-a a Galei Tinerimea Română continuă marţi, 24 noiembrie 2015, cu concertul ansamblului Archaeus. Programul cuprinde opusuri foarte rar interpretate, semnate de Johann Sebastian Bach şi Dimitrie Cantemir, ansamblul evoluând sub conducerea lui Liviu Dănceanu, cel care ne-a acordat următorul interviu.

Ansamblul Archaeus va concerta în această seară la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea română”. Îl putem considera un concert aniversar? Ce anume aţi pregătit pentru cei care vor fi în sală?

De fapt, aniversarea a 30 de ani de activitate a Ansamblului Archaeus se va produce în ziua de 30 noiembrie, la Ateneul Român, iar diseară este tot un concert sub formă de aniversare, în sensul că vor fi sărbătoriţi doi mari compozitori ai barocului. Îndrăznesc să spun doi mari compozitori cu toate că unul este într-o ipostază insolită, acea de compozitor, e vorba de Dimitrie Cantemir vs. Johann Sebastian Bach. Este un proiect pe care noi îl pritocim de mai mult timp şi în care vrem să încercăm un dialog, sigur, peste timp şi peste stiluri – între cele două personalităţi care aparţin nu numai muzicii. Aşa cum se ştie, Cantemir a fost un enciclopedist, istoric, scriitor, muzician, om politic ş.a.m.d., iar Johann Sebastian Bach – puţină lume ştie – era unul dintre profesorii de la Thomaskirche din Leipzig unde, în afară de disciplinele muzicii, preda şi discipline umaniste şi chiar unele discipline extrase din arealul biologiei. Deci, două personalităţi care sunt puse faţă în faţă, fiecare cu specificul ei sonor. Bach este foarte cunoscut publicului meloman, Cantemir – mai puţin. În orice caz, sperăm ca cele personalităţi să comunice, dacă nu sonor, să comunice cel puţin intelectual.

Aşa cum ne-a obişnuit Ansamblul Archaeus, în program va fi prezentă şi o lucrare contemporană semnată de dumneavoastră. Câteva cuvinte despre Cantebachmir?

Este vorba de o lucrare care fuzionează la modul sonor două atitudini opuse; e vorba despre o melopee în stil Cantemir, o melopee orientală, care este pusă într-un chenar de fugă… Fuga, nu-i aşa, fiind o formă imanentă barocului, pe care Bach a polizat-o la modul exemplar.

Veniţi să ascultaţi lucrări baroce de Bach şi Cantemir, pentru că cei doi compozitori, chiar dacă aparţin unor spaţii diferite – aş spune la modul glumeţ – au purtat ambii peruci! Vă mulţumesc!

Vezi mai mult aici: romania-muzical.ro